Jagoda Dobecka (PL)
Jagoda Dobecka je poľská vizuálna umelkyňa, ktorá vyštudovala Akadémiu výtvarných umení Eugeniusza Gepperta vo Vroclave na Fakulte maľby. V súčasnosti je doktorandkou na Akadémii výtvarných umení Jana Matejku v Krakove. Vo svojej umeleckej praxi sa zaoberá témami ako sú smútok, nostalgia a túžba, pričom hľadá spôsoby kolektívneho prežívania stavov spojených so stratou a prvky, ktoré poskytujú pocit bezpečia. Zaujímajú ju utilitárne umelecké stratégie, ktoré iniciujú priestor na nadväzovanie a rozširovanie vzťahov a zmenu spoločenskej hierarchie.

Pamäť zohráva ústrednú úlohu pri objasňovaní takmer všetkých aspektov toho, ako sa stravujeme a čo preferujeme. Keďže takmer všetky potraviny a chute, ktoré máme radi, alebo nám naopak nechutia, sa učíme prostredníctvom skúsenosti – sú tak neodmysliteľne spojené s pamäťou. To vysvetľuje, prečo nám niektoré potraviny nechutia – napríklad tie, ktoré sú spojené s nepríjemnými zážitkami, ako je choroba, alebo tie, ktoré si náš mozog spája s pocitom nevoľnosti. Na druhú stranu nám niektoré jedlá – ako napríklad tzv. comfort food – robia radosť nielen pre ich chemické vlastnosti, ale aj pre ich emocionálne prepojenie sa s pozitívnymi udalosťami.

Nostalgia, ako určitá forma spomienky, má rôzne významy nielen vo všeobecnosti, ale aj v súvislosti s jedlom. Veľká časť literatúry pojednávajúca o stravovaní – najmä tá mimo oblasť antropológie – vychádza z myšlienky sentimentality k minulosti a považuje jedlo za akúsi schránku, do ktorej si vkladáme naše spomienky na detstvo a rodinu. Nostalgiu však možno chápať aj inak. Nie ako prežívanie citovej minulosti, ale ako túžbu po časoch a miestach, ktoré človek v skutočnosti nezažil. Napríklad nostalgické spomienky na tzv. comfort food nemusia vždy vychádzať zo skutočne šťastného detstva; namiesto toho môžu slúžiť na vytvorenie fiktívneho príbehu takéhoto prežívania.
Ako súčasť svojej umeleckej praxe Jagoda Dobecká pravidelne organizuje aj kuchárske workshopy, v rámci ktorých sa ponára do tém straty a kolektívnosti. Projekt COMFORT IS vznikol na základe workshopov v spolupráci s pacientmi trpiacimi demenciou v Klinickej psychiatrickej nemocnici v poľskom Rybniku. Na základe konceptu zmyslovej pamäte spoločne diskutovali o jedlách, ktoré im prinášajú radosť a pocit bezpečia. Prostredníctvom rozhovorov sa tak vynorili rôzne dávno zabudnuté spomienky na bezstarostné a nostalgické chvíle, pričom jedlo slúžilo ako médium na ich pripomenutie.


Pre viac informácií o Jagode Dobeckej navštívte jej web: https://www.jagodadobecka.com/
Rezidenčný program z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.